Alternatieven voor nieuwe Belgisch leger uniformen


Het Belgische leger heeft nieuwe uniformen en dan nog van de besten in hun soort. Er is al heel wat veranderd sedert de eind jaren '90 toen de ouden modellen met de typische Belgische Woodland camouflage hun intreden deden. Nieuwe materialen, nieuwe constructie en nieuwe opvattingen over het doel van de militaire kleding. De samenwerking tussen de Belgische defensie, de Belgische industrie en het Amerikaanse Crye Precision zorgen voor een uitstekende productlijn. Crye Precision heeft een toonaangevende militaire kledinglijn die gebruikt wordt door verschillende speciale eenheden. Naast verschillende doordachte innovaties in militaire kleding en uitrusting, beschikt Crye Precision ook over de patentrechten van het Multicam camouflage patroon. Het mullticam camouflage patroon is aanzienlijk lichter en gaat meer naar de lichter groen en bruin tint waardoor het aanzienlijk beter opgaat in de omgeving van beton en stadsgebouwen met lichte begroeiing. Multicam is vrij populair en wordt in vele legers gebruikt.  

Waar vroeger de camouflage het belangrijkste was voor het militair uniform en voor de rest een stevig ripstop materiaal gebruikt werd, zijn de tijden veranderd. Op het moderne slagveld spelen meerdere eigenschappen voor kleding een belangrijke rol. Het gewicht van de kleding als ze nat is. Het gewicht van de kleding als ze droog is. Hoe snel het materiaal droogt. Hoeveel hitte de kleding opneemt en weergeeft naar infrarood kijkers. Hitte en vuurbestendig. De sterkte van het gebruikte materiaal. Beschermende functie van het materiaal. Om al die verschillende eigenschappen samen in een stof te krijgen maakt men een kleding constructie die bestaat uit verschillende lagen en die uiteindelijke een militair uniform vormen met veel speciale eigenschappen. Het preekt vanzelf wanneer men een stof samenstelt die bestaat uit verschillende lagen hoog technische materialen, dat daaraan een prijskaartje hangt in functie van de kwaliteit. 

Het Woodland camouflage patroon werd jarenland door het Belgische leger gebruikt en het wordt ook nog door vele andere legers gebruikt. Het is beslist nog nuttige in een bosrijke omgeving maar voor het gebruik in een stadsoorlog met straatgevechten is het minder geschikt. In hoever de oude Belgische Woodland uniformen ook daadwerkelijk zullen herverwerkt worden valt nog te bezien. Met de huidige oorlogsdreiging zou het gek zijn om oude bestaande militaire Woodland camouflage uniformen te vernietigen.   

De nieuwe legeruniformen worden exclusief gemaakt voor het Belgische leger door twee Vlaamse bedrijven en kunnen dus niet rechtmatig in de particulier handel aangekocht worden. Dit betekend echter niet dat er geen alternatieven kunnen zijn. Vooreerst zijn de hoog technische producten van Crye Precision ook op de civiele markt verkrijgbaar en zijn er concurrerende fabrikanten die ook militaire kleding maken die beschikken over verschillende soorten speciale eigenschappen. Het camouflage patroon van de Mulitcam kan enigszins verschillen dan dat van de nieuwe Belgische Legeruniformen. Het militair uniform bestaat niet allen uit de kleding maar ook uit een bijhorende kogelwerende vest of plate carrier en allerhande accessoires.

Crye Precision

https://www.cryeprecision.com/

Crye Presision maakt allerhande tactische kleding en militaire uitrusting. Nadeel van een goede kwaliteit is dat ze moeilijk verkrijgbaar zijn in de particuliere handel. 

Warrior Assault Systems

Warrior Assault Systems is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en is een Europese fabrikant van militaire kleding en uitrusting die gebruikt maat van moderne materialen zoals waterafstotend 1000D Cordura, geheel volgens US Mil Spec, de gebruikte materialen hebben de laagste infraroodwaarden (99,8%) en zijn geproduceerd volgens militaire specificatie. De DCS Multicam Plate carrier met twee of 4 harde kogelwerende platen klasse 4 en 5.56 SCAR 16 magazijntassen met klep zijn een alternatief voor de plate carrier van het Belgische leger. 

5.11 Tactical

De 5.11 TacTec Plate Carrier wordt nog altijd beschouwd als een van de betere militaire plate carriers en wordt ook vanwege zijn groot draagcomfort gebruikt voor sportactiviteiten zoals crossfit. De skelet tailleband en juk schoudervullingen bieden een veilige en comfortabele pasvorm, geïntegreerde web-platform en een eenhandig snel-afwerpsysteem voor hulpdiensten.

Condor Outdoor

De Condoor Outdoor producten maken geen gebruik van moderne hoog technische materialen maar hun producten zijn vrij doordacht en hebben een goede prijs / kwaliteit verhouding. Wanneer deze laag technische materialen in militaire of tactische gelegenheidsuitrusting gebruikt wordt dan bekomt men een uitstekend product voor training en recreatie doeleinden tegen een lage prijs.    

Natuurlijk kan er over verschillende modellen plate carriers gediscuteerd worden. Uiteindelijk bestaan er ook verschillende soorten plate carriers gaande van een harnas model tot een mini plate carrier. Dit in de functie van de te verwachten gevechtsomstandigheden. Als men ziet dat in de oorlog in Oekraïne de meeste slachtoffers vallen door granaatscheven dan kam men opteren voor een volwaardige kogelwerende vest.