FRISAT

Flanders Research Into Small Arms Technology

Nu dat de NAVO zich herbewapend en voorbereid op een mogelijke oorlog met Rusland heeft het PDW concept (Personal Defense Wapen) een andere invulling gekregen. De visie van de Vlaamse wapenontwikkeling en wapenproductie voor de herbewapening van het Belgisch leger en de NAVO. 

CRISAT

De oude doelstellingen van het CRISAT programma die door de NAVO eind jaren '90 werden vooropgesteld zijn enigszins veranderd. Een andere doelgroep en ander munitie concept. 

De vijand

Met de oorlogsdreiging door Rusland en de barbarische activiteiten van de Russische soldaten in Ukraine is het duidelijk dat de vijand talrijk en meedogenloos is. Militairen en burgers worden genadeloos afgeslacht zowel in een loopgravenoorlog als in een stadsgevecht midden in ruïnes van kapotgeschoten gebouwen. De vijand zijn nu duidelijk kenbare kleine groene mannetjes met AK47 geweren en soms uitgerust met een beschermende vest gaande van een scherfwerende vest tot een klasse 4 kogelwerende vest. 

Gebruikersdoel

Het gebruikers doel omvat niet enkel meer ondersteunende militairen die geen actieve gevechtsrol hebben maar iedereen die zich kan verdedigen tegen een ongeziene brutale agressie van een genadeloze tegenstander / bezetter. Een compact wapen die zeer snel in massa geproduceerd kan worden en kan gebruikt worden in een loopgraven oorlog, bos- of stadsgevecht.  

Militaire visie

Vlaanderen (en geheel België) liggen ver van het front met Rusland. De taak van het leger is opgesplitst in twee groepen. Ten eerste als Belgisch leger het Belgische grondegebied verdedigen en ten tweede als NAVO land ondersteuning geven aan de frontstaten die rechtstreeks in gevecht zijn met de Russische troepen. 

Middelen

Men kan natuurlijk met wat euro's beginnen zwaaien om wapens te kopen maar daarmee kan je nog geen Russische soldaat uitschakelen. De beschikbare wapens en munitie zijn schaars en heel duur. 

Men kan het Belgisch leger uitbreiden met reservisten maar als me kijkt naar het aantal slachtoffers die vallen aan het front in Oekraïne, dan zal het aantal soldaten die het Belgische leger heeft met zijn reservisten al na een paar weken volledig uitgeschakeld zijn.

Men kan investeren in de wapenindustrie zodat Vlaanderen kan helpen om de miljoenen soldaten en burgers in de frontstaten met Rusland, te voorzien van wapens met als doel de Russen zolang mogelijk tegen te houden ver weg van België. Het concept burger weerbaarheid en wapenbezit is niet langer een taboe. Verschillende landen hebben al strijdkrachten samengesteld op basis van reservisten die tijdens de week werken als burger en in het weekend een militaire rol vervullen. Er is al een grotere toeloop naar de schietstanden in hans West-Europa die een burgerweerbaarheid vergroot. 

Kalibers

De resultaten die door de industrie werden voorgesteld op het NAVO-CRISAT programma zijn niet echt hoopgevend. Het Duitse pistool in het kaliber 4.6x30mm werd afgevoerd als zijnde vrij zinloos en de HK MP7 PDW in het kaliber 4.6x30mm heeft een half magazijn kogels nodig om een tegenstander uit te schakelen. Het FiveSeven Pistool en de P90 pistoolmitrailleur in het kaliber 5.7x25mm hebben wat meer geluk en kenen al wat gebruikers waaronder het Belgisch leger.

Het 9x19mm kaliber wordt gebruikt als pistool op korte afstand. Het realistische gebruikt van een pistool onder stress is niet veel verder dan 10 meter. Reeds in de oorlog van 1979 in Vietnam waren de prestaties van het 9x19mm kaliber in pistoolmitrailleurs ontoereikend.   

Internationaal zien we dat het concept van de PDW weg stapt van pistolen en pistoolmitrailleurs en gaat naar de richting van een compact aanvalsgeweer in een krachtig militair kaliber zoals 5.56 NATO en .300 Blackout. Ook langs Russische zijde hebben ze een compacte AK74 Krinkov in het kaliber 5.45x39mm als Russische PDW die gemaakt is met zoveel mogelijk AK74 geweeronderdelen.    

Hoewel het 5.7x28mm kaliber met succes wat militaire toepassingen kent, algemeen gezien heeft dit kaliber alle NAVO landen nog niet kunnen overtuigen van zijn efficiëntie. Het 5.56 NAVO kaliber is wel overtuigend en wordt globaal gebruikt als militair kaliber. Als compacte PDW heeft het 5.56 NAVO kaliber wat nadelen waardoor het nieuwe .300 Blackout kaliber meer praktische toepassingen kan bieden. Hier zien we dat voor een PDW rol het 5.7 kaliber plaats moet ruimen voor het .30 kaliber.

7.92x24mm vs 300 Blackout

Het Vlaamse kaliber 7.92x24mm die ontwikkeld werd op basis van de oude CRISAT eisen van de NAVO was jaren gelden al tot de conclusie gekomen dat het 5.7 kaliber moeilijkheden had om algemeen aanvaard te worden als verdedigingskaliber. Het 7.92x24mm kaliber wordt afgevuurd in een .30 loop en valt in dezelfde klasse als het 300 Blackout kaliber maar dan met een minder krachtige lading.  

Het kaliber 7.92x24mm kan net zoals de 300 Blackout uitgerust worden met .30 / .32 kogelpunten en is dus in principe mauw verwant. Waar het 5,7x28mm patroon beschouwd wordt als het kleine broertje van de 5.56x45mm NATO patroon dan is het 7.92x24mm patroon het kleine oudere broertje van de 300 Blackout ( 7.62x35mm). 

PMG

Waar de PDW bekend staat als een modern vaak ingewikkeld pistoolmitrailleur / compact aanvalsgeweer dan komt er ongetwijfeld een nieuwe trend in navolging van de WW2 Grease gun en Stengun maar dan in een krachtiger 5.56 NATO / 300 Blackout kaliber. Een PMG (Personal Machine Gun) die eenvoudig en gemakkelijk in grote aantallen te vervaardigen is voor een rol als persoonlijk verdedigingswapen waar iedere soldaat, vader, moeder, grootvader en tiener in NAVO verband mee uitgerust kunnen worden als massaal persoonlijk verdedigingswapen tegen de Russische agressie. 

Herbewapening uitrusting en kleding

De NAVO heeft geen algemeen camouflage patroon en het is dus een wildgroei van kleuren in militaire kleding. Hier in België hebben we nog de grote oude stocks van Belgische Woodland camouflage kleding die nu uiteindelijk vervangen wordt door een lichtere Multicam camouflage patroon. Maar gezien Duitsland een van de grootste Europese wapenfabrikanten is komt er ook meer Duitse Flecktarn camouflage in gebruik bij de NAVO landen die Duitse wapens gebruiken. 

Een Coyote kleur plate carrier klasse 4 met zijplaten en een set van bijhorende tasjes is een professionele bescherming tegen AK47 geweren. Coyote kleur wordt ook veel gebruikt in het Belgisch leger omdat het gemakkelijk te combineren is met ander kleuren zoals coyote woestijn kleding. Ook de Belgische para's dragen meestal een Coyote plate carrier.

Een Multicam plate carrier klasse 4 met zijplaten en een set van bijhorende tasjes is een professionele bescherming tegen AK47 geweren in de nieuwe kleuren van het Belgische leger. De kogelwerende zijplaten zijn zeker van nut om de zijkant van het lichaam te beschermen tegen kogels in een stadsgevecht.

Een plate carrier klasse 4 met bijhorende tasjes in het Duitse Flecktarn camouflage patroon zal veel voorkomen waar soldaten Duitse wapens gebruiken. Ook België zal gebruik maken van zware Duitse wapens zoals tanks, voertuigen en instructeurs in Flecktarn uitrusting. 

Een zwarte plate carrier klasse 4 set van bijhorende tasjes is een professionele bescherming tegen AK47 geweren. Zwart wordt veel gebruikt door allerhande diensten waaronder bewaking en Politie. Vandaar dat zwarte plate carriers normaal vlot verkrijgbaar zijn. 

De Rhino kogelwerende vest met harde kogelwerende platen klasse 4 is in de particulier handel verkrijgbaar. Ook andere klasse 4 kogelwerende vesten kunnen uitgerust worden met harde kogelwerende platen. Ze vormen een goede basis voor burger weerbaarheid. 

Een Woodland kleding met een munitievest en een standaard kogelwerende burger vest klasse 4 eronder is het meest praktisch voor burger weerbaarheid in België. Een dergelijke samenstelling wordt ook door de UNO troepen gebruikt maar dan in het blauw.